Студенти-актори – учасники міжнародного акторського воркшопу

15-20 липня відбулась міжнародна подія, в які взяли участь студенти спеціальності Сценічне мистецтво.
Вероніка Демчук та  Юлія Півторак (3 курс) і  Христина Дилян (4 курс) відвідали майстерню, документального, ангажованого та політичного театру “ВІЗІЇ КРАЩОГО СВІТУ” в рамках спільного проекту польського театру Teatr Węgajty «Tеатр, як інструмент громадянської активності» та Чеського театру «ТЕПЕР ВДИХ І ЛЕТИ». Воркшоп тривав впродовж 5 днів, по 6-8 годин на день)
21 липня о 20.30 – дівчата стали учасниками виступу на фестивалі Wioska teatralna у театрі Wegajty, а 22-26 липня –  залишилися на фестивалі, як гості.
В процесі роботи, за допомогою акторських, перформативних та “devisedtheatre” практик, студенти розкривали можливості того, як працювати з документальними та особистими мотивами у творчості, не втрачаючи при цьому автентичності та достовірності. Вихідним матеріалом стали їх власні ідеї та візії, наративи людей з революцій, бунтів та рухів опору, документальні матеріали, ідеї антропологів, соціологів, активістів та активісток. Критерієм відбору тем було те, що є для них найбільш актуальним і має безпосередній вплив у даний момент. Через вправи, партитуру, ключі спрямовані на дослідження та розвиток слухання, уваги, чутливості та автентичного вокального вираження,  з’єднувалися з собою, з іншими, з навколишнім світом, з усім, що відбувалось довкола. Формували разом єдиний організм. Застосовувались методики роботи Єжи Гротовського. Намагались створити лабараторію досліджень: дія того чи іншого ключа, підказки, партитури, структури без структури.  Досліджуючи тіло (рух, голос), внутрішній настрій (ставлення до того, з чим я хочу працювати) і себе в просторі, актори шукали позиції, ситуації, місця і справжні моменти (по відношенню до інших виконавців, самих себе, оточення, глядачів), в яких навіть не реалістичні або наївні ідеї набирали силу, говорили, змінювали частину реальності світу. Вони поступово створювали та аналізували імпровізовані перформанси, спочатку для себе, а в останній день воркшопу мали показ для глядачів і обговорення перфоменсу. За словами Юлії Півторак, “ці вистави були вираженням їх візій про те, що може бути інакшим у світі, а також реалізацією кращого світу”. Пережитий досвід надихнув акторів на театральний, соціальний чи активістський розвиток і ріст.
ВОРКШОП ПРОВОДИЛИ:
Капітоліна Колобова – акторка театру та кіно з Харкова. У 2020 році закінчилаХарківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського зі ступенем бакалавра за спеціальністю “Акторка театру та кіно”. Під час навчання їздила з курсом німецько-українських проєктів до Гамбурга та Обергаузена. З 2020 року працює актрисою в Харківському академічномутеатрі імені Пушкіна (Україна). У 2022 році закінчила магістерську програму з режисури театру та кіно в Харківському національному університеті мистецтв. З жовтня2022 року навчається на магістерській програмі KATAP у DAMU. У Чехії працювала з Давідом Зелінкою, Якубом Чермаком, Яном Фрічем, Люцією Інгровою.
Давід Зелінка – режисер, перформер, публіцист, перекладач, засновник театральної формації «ТЕПЕР ВДИХ І ЛЕТИ». Зосереджуєтьсяна створенні оригінальних документальних постановок з дуже особистісними темами та гуманістичним підтекстом. Серед останніх тем його постановок – біженці та міграція, війна в Україні, кризова ситуація на польсько-білоруському кордоні, особисті історії людей з воєн, революцій, людей з периферії суспільства та світу, дискримінованих груп. Він самостійно вивчав театральну практику, найважливішими джерелами натхнення для нього були семінари з театральної антропології докторки Яни Пілатової, співробітниці Є. Ґротовського, співпраця з польським театром Teatr Węgajty, що фокусується на поєднанні традиційного народного театру та альтернативної ангажованої творчості, закінчення Академії театральних практик у польському театрі „Гардзєніце“, експедиції, присвячені вивченню традиційного індійського театру та ритуальних форм.
Анастасія Решетник – танцівниця і хореографиня з Києва, члена групи Procontemporary Theatre і танцювального колективу InshaDance Group. Навчалася в Університеті культури і мистецтв у Києві. Активно втілює проєкти в Україні та у Європі (Чехія та Польща)

У нашій кафедральній сім’ї поповнення!!!! Вітаємо першокурсників)))

За традицією, яка зʼявилась зовсім нещодавно, студенти-актори 4 курсу привітали першокурсників  спеціальності «Сценічне мистецтво» з новим творчим, цікавим і насиченим етапом в їхньому житті. У жартівливій формі старшокурсники розповіли новачкам про усі тонкощі навчання в інституті: познайомили з аудиторіями, дисциплінами, викладачами та студентами. Крім того, відбулось гумористичне нагородження кожного з курсів спеціальності, що подарувало приємні емоції всім студентам.

В захопливій та теплій атмосфері пісень, текстів,  жартів та сміху розпочався навчальний рік!